De huidige vastgoedmarkt en de aangifte van de nalatenschap.
Successierechten blijft de meest gehate belasting. Midden in het rouwproces komt de administratieve afwikkeling van de aangifte van de nalatenschap, en later de finale afrekening.
Nog erger wordt het als er belasting moet betaald worden op een waarde die niet gerealiseerd wordt.
Dit risico is op vandaag reëel.
De huidige vastgoedmarkt vertraagt. Het aantal transacties daalt, maar de (gemiddelde) prijzen blijven stabiel.
Net dit laatste is gevaarlijk. De gemiddelde prijzen!
Wanneer we het actueel aanbod analyseren valt op dat er veel aanbod is qua nieuwbouw projecten. Deze zijn uiteraard energiezuinig maar meestal ook met 21% B.T.W. op de constructie.
Bij bestaande woningen valt op dat de eigendommen met energielabels D/E/F de langste doorlooptijd hebben qua verkoop. Meer dan een 6 maanden tot een zelfs een jaar, zijn geen uitzonderingen.
Ook al zijn deze eigendommen lager geprijsd. Kopers hebben schrik van de renovatie verplichting, in combinatie met hogere rentevoeten. De inflatie heeft ook tot onzekerheid gezorgd qua budgettering van deze projecten. Het probleem van de schaarste van materiaal is stilaan achter ons. De perceptie blijft echter bestaan dat er niet aan materiaal te geraken is.
De herverkoop van energiezuinige woning die quasi instapklaar zijn, blijft op peil. De prijzen van deze woningen zijn stabiel, zelfs positief.
Deze verkopen versterken de indruk dat de vastgoedprijzen stabiel blijven en zelfs nog licht stijgen. In realiteit geldt dit enkel voor dit type van de eigendommen. Voor de woningen met een zwakke energie-score, waar een totaal renovatie nodig is, geldt deze redenering totaal niet. In tegendeel.
In nalatenschappen is het dikwijls dit type van eigendommen die vererfd worden. Oudere woning van de jaren 50 tot 70. Misschien wel goed onderhouden, maar energetisch niet fantastisch.
Het is van cruciaal belang om deze gewijzigde omstandigheden voldoende te verrekenen in de schatting voor de aangifte van de nalatenschap. Waarderingen maken op basis van vergelijkingspunten van de vorige jaren, zonder de gewijzigde omstandigheden in kaart te brengen, zal leiden tot te hoge waarderingen die niet gerealiseerd worden, maar waarop wel erfbelasting betaald wordt.