De vastgoedmarkt is eindelijk terug normaal.

Algemeen, Nieuws, Schattingen

De vastgoedmarkt is eindelijk terug normaal.

De vastgoedmarkt was sinds corona oververhit.  De interesten waren extreem laag.  De vraag hoog.  De panden vlogen de deur uit.  Het leek gewoon dat een eigendom 2 dagen te koop stond, er 20 mensen komen kijken en dat er veel meer geboden werd, dan de oorspronkelijke vraagprijs.

Een correcte schatting was niet zo belangrijk.  Je mocht er een slag in slaan en toch was er een reële kans dat uw eigendom verkocht werd.  Iedereen content?  Misschien hebben die kopers wel wat te veel betaald, maar dit zal de toekomst uitwijzen.

Anno 2023 is er wel iets gewijzigd.  De inflatie piekt en volgt de shuttle van Elon Musk.  De rentevoeten stijgen naar een, voor het gevoel van de huidige ontleners, record hoogte.  Bovendien verplicht de wetgeving om binnen de 5 jaar uw huis energetisch te renoveren vanaf een EPC score E.

Kortom kommer en kwel?

Nee absoluut niet.  Gewoon back to reality.  De vraag is terug op een normaal niveau.  Kopers krijgen de kans om een 2de of 3de keer te gaan kijken.  Ze kunnen terug proberen om een bod onder de vraagprijs uit te brengen.  De gemiddelde verkooptijd zal terug richting 3 à 4 maanden zijn i.p.v. 1 week.  Niks abnormaals.  Eigenlijk de normale gang van zaken zoals het altijd geweest is.

En uiteraard zijn er verschillen.  Een instapklare woning met EPC score A in een stad, zal nog steeds vlugger kopers vinden dan een volledig te renoveren woning op de boerenbuiten.

Correcte schatting is cruciaal!

Nu de euforie uit de markt is, is een correcte schatting cruciaal.  De verkopers hebben belang om hun eigendom op een correcte manier te laten schatten door een onafhankelijk expert en niet hun hoofd zot te laten maken door prospecteurs of online tools.

Een woning die aan een correcte prijs te koop wordt aangeboden, vindt nog steeds vlot zijn koper.  Een overgewardeerde woning, blijft te koop staan en is finaal verbrand.  Deze zal uiteindelijk “goedkoop” verkocht worden.  Verlies in geld en tijd voor de eigenaars.

Ook kopers hebben belang om de eigendom te laten schatten, voor het uitbrengen van een bod.  Een aanvaard bod staat gelijk aan een verkoop.  Laat u eerst correct adviseren.

Gewoon verkopen of via bieddingplatformen?

Biddit, verkopen onder gesloten omslag, vanaf-prijzen, …  Allemaal fantatisch voor verkopers in een euforische markt of een verkopersmarkt.

Bij een verkopersmarkt hebben de verkopers de macht.  De vraag is groter dan het aanbod.  In dit type van markt zijn biedingssystemen fantastisch voor verkopers.

In een kopersmarkt, waarbij de kopers een meer afwachtende houding hebben, zijn deze systemen dodelijk voor de verkopers.

Ook hier hebben de verkopers er alle belang bij om hun correct en objectief te laten informeren.

Meer dan ooit hebben kopers en verkopers belang aan een correcte schatting.  Doe beroep op een erkend schatter-expert.

Uitstekende service!

Wij hebben dezelfde dag nog last minute een afspraak kunnen krijgen. Meneer Jessy Nauwelaers was stipt op tijd, op een zeer vlotte en respectvolle manier zijn werk gedaan. Er werd op een vriendelijke en geduldige manier antwoord op al onze vragen gegeven. Ik zou deze uitstekende service aan iedereen aanraden!

Petia Iankova
Petia Iankova 21/11/2023

Goede service

Heel tevreden over de opvolging en de schatting zelf.

Max ST
Max ST 10/03/2023

Tarieven

Hier vindt u onze tarieven

Aanvraag schatting

Vraag hier uw schatting aan