ING verwacht een daling van de vastgoedprijzen

Algemeen, Nieuws

ING verwacht een dalling van de vastgoedprijzen

Voor u gevonden op VRTNWS:

Een nieuwe studie van ING verwacht daling van vastgoedprijzen: “Je kan koopjes doen met panden met slechte EPC-score”
Naar verwachting dalen de vastgoedprijzen in de tweede helft van dit jaar met zo’n 3%. Dat staat in een nieuwe studie van de bank ING. Een stevige correctie dus. Die prijsdaling zou er komen door de sterke stijging van de rentevoet, en vooral voor panden met een slechte energie- of EPC-score gelden.

De vastgoedmarkt ligt al een tijdje onder druk. Wie vandaag iets wil kopen, spreekt vaak over haast onbetaalbare prijzen.

Maar er zou een lichtpuntje voor kopers kunnen komen. ING voorspelt dat de prijzen met ongeveer 3% zullen dalen in de tweede jaarhelft. De rentevoet heeft 30 jaar lang de vastgoedmarkt ondersteund en heeft gezorgd voor prijsgroei. “Op het einde van de rit bepaalt de rente hoeveel gezinnen kunnen lenen. De rente bepaalt met welk budget ze aan de start komen.”

Deze mogelijke daling van 3% moet gerelativeerd worden, zeker in vergelijking met onze buurlanden. In Nederland bijvoorbeeld zijn vorige zomer de prijzen al fors gedaald en dat met 5%.

Nieuwbouw zou stabiel blijven


“De prijsdaling komt er in heel ons land. Vooral de panden met een slechte EPC-score in Vlaanderen en Wallonië zullen gevoeliger zijn voor een daling van de prijzen. Nieuwbouwwoningen zullen beter stand houden”, aldus Thierie. “Het is goed nieuws voor jongere kopers die op zoek: de komende maanden zal er meer ruimte zijn om te onderhandelen. Er zullen misschien wel koopjes te doen zijn.”

Sinds dit jaar is renovatie verplicht bij aankoop van een energieverslindend pand. De slechtste EPC-scores (E of F) moeten binnen de 5 jaar teruggebracht worden naar een betere score van minstens D.

Uit het ING-rapport blijkt dat 29% van de Belgen de komende twaalf maanden de energie-efficiëntie van zijn woning wil aanpakken. Grootste motivator is de energiefactuur. Vorig jaar gingen de energieprijzen door het dak, mede door de oorlog in Oekraïne.

Geldgebrek is het grootste obstakel voor renovatie. Meer dan een kwart van de Belgen (26%) zegt dat hun financiële situatie het niet toelaat om te renoveren.

Looptijd hypotheken wordt langer


De meeste jongeren die voor het eerst een woning kopen, kiezen ook voor lening met een gemiddelde looptijd van 25 jaar. Vroeger was dat vaker 20 jaar. Volgens Thierie is dit niet genoeg om het effect van de stijgende rente volledig te compenseren.

“Een langere looptijd helpt de impact van de hogere rentevoeten te verzachten, maar slechts gedeeltelijk. Door de looptijd met een jaar te verlengen, neemt de leencapaciteit met ongeveer 3% toe, voor hetzelfde maandelijkse aflossingsbedrag. Maar de vaste rente op een lening met een looptijd van 25 jaar is sinds begin 2022 gestegen van 1,5% naar 3,5%, waardoor de leencapaciteit met ongeveer 19% is gedaald. Zelfs als je ook rekening houdt met de stijging van de lonen, komt dit nog steeds neer op een daling van de leencapaciteit met 11%.”

Vorig jaar bleek uit een studie van ING dat de prijzen zouden stijgen in 2023. Dit was op het ogenblik dat de rente begon te stijgen?

De staatsbon wordt momenteel uitgegeven met een looptijd van slechts 1 jaar. Gaat men er van uit dat de rentevoeten terug gaan dalen? Als de rentevoet terug gaan dalen, zal dit opnieuw de vastgoedmarkt ondersteunen.

Uitstekende service!

Wij hebben dezelfde dag nog last minute een afspraak kunnen krijgen. Meneer Jessy Nauwelaers was stipt op tijd, op een zeer vlotte en respectvolle manier zijn werk gedaan. Er werd op een vriendelijke en geduldige manier antwoord op al onze vragen gegeven. Ik zou deze uitstekende service aan iedereen aanraden!

Petia Iankova
Petia Iankova 21/11/2023

Goede service

Heel tevreden over de opvolging en de schatting zelf.

Max ST
Max ST 10/03/2023

Tarieven

Hier vindt u onze tarieven

Aanvraag schatting

Vraag hier uw schatting aan