Welke impact hebben de nieuwe verkooprechten op de prijzen?

Algemeen, Nieuws

Welke impact hebben de nieuwe verkooprechten op de prijzen van vastgoed?

Het blijft de vraag van 1 miljoen. Wat gaan de prijzen doen. Al jaren wordt er door studiediensten van banken verwittigd dat er een correctie komt op de prijzen van het Belgisch vastgoed. Het tegendeel is, tot nu toe, de realiteit.

Nu komt de vraag weer naar boven. Wat gaan de prijzen doen.

Er ontstaat onvermijddelijk een spanning tussen de “investeerders” die iets kopen als belegging of tweede verblijf en de kopers van het enige huis om er zelf te wonen.

Voor de investeerder stijgt de aankoopbelasting van 10% naar 12%. Voor de kopers van het enige en eigen huis, daalt het tarief van 6% naar 3% of 1%. Lees meer over de nieuwe verkooprechten. Het wordt dus ongetwijfeld gemakkelijker om het enige en eigen huis te kopen. Dit zal vermoedelijk voor een opwaartse druk zorgen. Dit is hoofdzakelijk van toepassing op de kleinere appartementen en de (rij)woningen.

Voor nieuwbouw appartement, waar er 12% registratierechten op de grond moet betaald worden en 21% B.T.W. op de constructiewaarden, geldt dit gunstig regime niet. Mogelijk ontstaat er hier een stagnatie in de prijzen.

Wat met grond en nieuwbouw?

Nieuwbouw wordt duurder.

Ook de bouwgronden zijn gestegen in waarde. Op zich logisch. Veel kopers maken ook de oefening om een stuk grond te kopen en een nieuw huis te bouwen i.p.v. een oude woning te kopen en te renoveren. Dit uiteraard enkel in regio’s waar er nog grond is.

We maken een vergelijking op basis van een aankoop van een grond 200.0000 euro en een nieuwbouw constructie van 300.000 euro, en dit in vergelijking met het kopen van een huis en een verbouwing/sloop

Aankoop grond en nieuwbouw
Aankoopprijs grond€ 200.000,00
Aankoopbelasting€ 24.000,00
Nieuwbouw constructie€ 300.000,00
B.T.W. 21%€ 63.000,00
Totaal€ 587.000,00
Aankoop huis en verbouwing of sloop/nieuwbouw
Aankoopprijs oud huis€ 200.000,00
Aankoopbelasting€ 2.000,00
Nieuwbouw constructie€ 300.000,00
B.T.W. 6%€ 18.000,00
Totaal€ 520.000,00

Conclusie: het kopen van een bestaande woning is tot 67.000 euro goedkoper dan het bouwen van een nieuwbouw woning.

Onvermijdelijk zal het verschil in B.T.W. en aankoopbelasting voor een verschil zorgen in opwaartse druk tussen de bestaande, oudere woningen en grond/nieuwbouw. Ook nieuwbouw sleutel-op-de-deur projecten, zullen dit verschil merken.

Recente reviews

Goede service

Heel tevreden over de opvolging en de schatting zelf.

Max ST
Max ST 10/03/2023

Krachtige, vertrouwen biedende ruggensteun

Beslissing tot verkoop van onze woning betekende een impactvolle levensstap. De ondersteuning van Jessy Nauwelaers (Immo-Direct.eu) bood ons reeds vanaf 1e contactname enorm veel vertrouwen. Nadien meermaals bevestigd via deskundig advies (en op maat van de klant uitgelegd !) spontane tussentijdse contactnames waardoor hij vinger a/d pols hield. Kortom sterk geruggesteund van opstart tot afhandeling ! Zoveel dank hiervoor en graag tot ziens ! ! Ingrid en Marc

Marc Swerts
Marc Swerts 27/06/2022

Handige links

Tarieven

Hier vindt u onze tarieven

Aanvraag schatting

Vraag hier uw schatting aan