Wat is het asbest attest?

Algemeen, Nieuws, Zelf verkopen

asbest attest

Wat is het asbest attest?

Een asbest attest is een attest, zoals de naam al doet vermoeden, dat vermeldt of er asbest in uw woning aanwezig is. Vanaf 23 november 2022 is het verplicht om bij de verkoop van een woning, gebouwd voor 2001 over een asbest attest te beschikken.

Het gebruik van asbest is vanaf 2001 in België verboden. Dit is de reden waarom er enkel een attest nodig is woningen van voor 2001.

Tegen 2032 moet er van elke eigendom van voor 2001 een asbest attest beschikbaar zijn.

Wat is het doel van dit attest?

Het doel is om een inventaris te maken van alle eigendommen waar er asbest aanwezig is. Bij een renovatie is dit een belangrijk element om veilig uw eigendom te renoveren.

Het doel is finaal om tegen 2034 naar een Asbest veilig Vlaanderen te evolueren. Het doel is om tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen te verwijderen uit Vlaamse gebouwen en woningen (vb. asbestcementen daken & gevels).

Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Let wel, deze streefdata zijn voorlopig enkel verplicht voor overheidsgebouwen en infrastructuur.

Lees alle info op: https://ovam.vlaanderen.be/nl/web/eerlijkhuis/het-asbestattest

Ondersteuning en subsidies

De Vlaamse overheid voorziet in maatregelen om particulieren, ondernemingen en lokale besturen te ondersteunen bij het verwijderen van asbest.

Hier vindt u een link naar de mogelijke ondersteuningen: https://ovam.vlaanderen.be/ondersteuning-en-subsidies-voor-asbestverwijdering

Wanneer heeft u een asbest attest nodig?

Bij een verkoop (tekenen van een onderhandse verkoopovereenkomst) vanaf 23 november 2022. Ook bij een schenking zal dit asbest attest vereist zijn.

Het is enkel van toepassingen op gebouw(tjes- hoger dan 1.4m, en groter dan 20m². Let wel, al bijgebouwen worden meegeteld in deze 20m².

Voor de gemene delen van een appartentsgebouw gaat de verplichting pas in vana mei 2025. Voor de privatieve delen, geldt wel de verplichting vanaf 23 november 2023.

Als u geen asbest attest heeft bij het tekenen van de verkoopovereenkomst, kan de koper de nietigheid in roepen, als er nadien toch blijkt asbest te zijn.

In de toekomst zal deze informatie ook aan een huurder moeten bezorgd worden.

https://ovam.vlaanderen.be/heb-ik-een-asbestattest-nodig

Weer een extra document bij verkoop

Het is voor een kandidaat-verkoper nog een stapje moeilijker geworden. Er komt weer een extra verplichtign en kost bij.

Voor eigenaars die zelf willen verkopen, helpen wij via onze support-formules

Uitstekende service!

Wij hebben dezelfde dag nog last minute een afspraak kunnen krijgen. Meneer Jessy Nauwelaers was stipt op tijd, op een zeer vlotte en respectvolle manier zijn werk gedaan. Er werd op een vriendelijke en geduldige manier antwoord op al onze vragen gegeven. Ik zou deze uitstekende service aan iedereen aanraden!

Petia Iankova
Petia Iankova 21/11/2023

Goede service

Heel tevreden over de opvolging en de schatting zelf.

Max ST
Max ST 10/03/2023

Tarieven

Hier vindt u onze tarieven

Aanvraag schatting

Vraag hier uw schatting aan