Oplopende rente doet vastgoedmarkt niet stilvallen

Algemeen, Nieuws

concept of buying house with sale and purchase agreement

Gelezen op Tijd.be

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden en de onzekere tijden valt de vastgoedmarkt niet stil. De prijzen en het aantal transacties blijven hoog, blijkt uit cijfers van de notarissen over het derde kwartaal. ‘Jonge kopers zijn opvallend actief, uit vrees dat de rentevoeten nog stijgen’, zegt notaris Bart Van Opstal.

In het voorjaar leek de Belgische vastgoedsector een neerwaartse spiraal in te gaan. In april was er een daling van het aantal transacties met 6,8 procent en in juni was er zelfs een dip van 12,7 procent. Het derde kwartaal was nog altijd geen hoogvlieger, maar de stevige daling is gestopt. Dat blijkt uit de Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

De vastgoedtransacties stabiliseren ondanks de hoge rente en de economische onzekerheid. De prijzen van vastgoed stijgen verder, maar gecorrigeerd voor inflatie is er een kleine daling.

De betaalbaarheid van vastgoed gaat er in het derde kwartaal verder op achteruit.

Toelichting: De prijzen zijn nog steeds gestegen, maar minder dan de inflatie. In reële waarde is er dus geen stijging.

Jongere kopers schuwen de markt niet, om verdere rentestijgingen voor te zijn.

In ons land waren er in het derde kwartaal van dit jaar 1,4 procent minder vastgoedtransacties dan in dezelfde periode van 2021. Dat negatieve percentage wordt vooral bepaald door een dip van 7,4 procent in juli. Maar in augustus en september steeg het aantal transacties met respectievelijk 2,4 en 0,4 procent, ondanks de moeilijke economische situatie en de stijgende rente.

Prijzen

De vertraging van de vastgoedmarkt heeft er nog altijd niet toe geleid dat de prijzen naar beneden gaan. Een huis werd in de eerste negen maanden van 2022 gemiddeld 7,6 procent duurder in vergelijking met 2021. Dat levert voor heel België een gemiddelde prijs van 317.426 euro op. Rekening houdend met de inflatie van 8,8 procent betekent dat wel een daling van de reële prijs van een huis met 1,2 procent. 

Jonge kopers waren het afgelopen kwartaal opvallend actief, deels uit vrees dat de rentevoeten nog zullen stijgen.

In Vlaanderen betaalden kopers in de eerste negen maanden van 2022 gemiddeld 346.169 euro voor een huis. Dat is een prijsstijging van 7,6 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021, maar ook hier gaat het om een daling van de reële prijs met 1,2 procent.

De reële prijsdalingen betekenen nog niet dat een huis ook betaalbaarder wordt. De prijzen blijven hoog en sinds februari zijn de rentevoeten verdubbeld naar 3 procent. Het gevolg is dat ook dit kwartaal woningen moeilijker betaalbaar worden. Dat leert de betaalbaarheidsindex van De Tijd die kijkt naar prijs, intrestvoet en inkomen.

Voor heel België komt de betaalbaarheidsindex voor een huis (percentage van een mediaan gezinsinkomen nodig om een woonlening af te betalen) op 36,5 procent, tegenover 35,4 procent in het tweede kwartaal en 31,5 procent een jaar eerder. Voor appartementen staat de index op 30,2 procent. Vorig kwartaal was dat nog 29 procent, een jaar eerder 26,2 procent.

Toelichting: De lonen in de privé-sector worden meestal pas in januari geïndexeerd. De loontrekkenden zullen hun loon met +/- zien stijgen, terwijl de aflossing gelijk blijft.

Jonge kopers

Opvallend is dat jongere kopers de markt niet schuwen, ondanks de hoge prijzen en de stijgende hypotheekrente. ‘Die waren het afgelopen kwartaal opvallend actief, deels uit vrees dat de rentevoeten nog zullen stijgen’, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

Uit de cijfers van de notarissen blijkt dat in de eerste negen maanden van dit jaar 30,2 procent van de kopers 30 jaar of jonger was. In 2021 was dat 27,9 procent. In Vlaanderen was het percentage jonge kopers dit jaar zelfs nog iets hoger: 32,2 procent, in vergelijking met 28,4 procent vorig jaar.

Het lijkt erop dat investeerders wat minder actief zijn op de vastgoedmarkt.

De gemiddelde leeftijd van wie tijdens de eerste negen maanden van 2022 vastgoed kocht, was 39,2 jaar. In 2017 was dat 39,6 jaar. ‘Het percentage oudere kopers daalde in de eerste negen maanden van 2022. Het lijkt er dus op dat investeerders wat minder actief zijn op de vastgoedmarkt’, zegt Van Opstal.

Bron; Tijd.be

Uitstekende service!

Wij hebben dezelfde dag nog last minute een afspraak kunnen krijgen. Meneer Jessy Nauwelaers was stipt op tijd, op een zeer vlotte en respectvolle manier zijn werk gedaan. Er werd op een vriendelijke en geduldige manier antwoord op al onze vragen gegeven. Ik zou deze uitstekende service aan iedereen aanraden!

Petia Iankova
Petia Iankova 21/11/2023

Goede service

Heel tevreden over de opvolging en de schatting zelf.

Max ST
Max ST 10/03/2023

Tarieven

Hier vindt u onze tarieven

Aanvraag schatting

Vraag hier uw schatting aan