Gratis schattingen zorgt voor een record omzet voor Immoweb.

Nieuws, Schattingen

Netto-winst : 18.3 miljoen euro

De nieuwe populaire schattingstool bezorgt Immoweb vorig jaar indrukwekkende resultaten, waardoor het zijn Belgische concurrenten nog verder achter zich laat.

Immoweb, de belangrijkste website voor vastgoedadvertenties in België, heeft een uitstekend jaar achter de rug. De moedermaatschappij van de website zag de omzet in 2022 opnieuw stijgen naar een recordbedrag van 49,6 miljoen euro, wat 4 procent hoger is dan het voorgaande jaar. De nettowinst bedroeg 18,3 miljoen euro, een stijging van vijftig procent ten opzichte van 2021. Dit heeft Immoweb in de afgelopen jaren een winst van meer dan 100 miljoen euro opgeleverd, zoals blijkt uit de recent gepubliceerde jaarrekening.

De groei van vorig jaar is opmerkelijk omdat de Belgische vastgoedmarkt na de succesvolle jaren 2020 en 2021 begon af te remmen. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, die heeft geleid tot economische onzekerheid en een stijgende rente, verliepen de verkopen van huizen en appartementen moeizamer. Het aantal dagelijkse bezoeken aan de website van Immoweb daalde vorig jaar gemiddeld met 50.000 naar 525.000 in vergelijking met 2021. Het gemiddelde aantal actieve online advertenties daalde de afgelopen drie jaar ononderbroken tot 131.000.

Piet Derriks, de CEO van Immoweb sinds twee jaar, verklaarde: “Onze kernactiviteiten draaiden uitstekend. Een lichte vertraging op de markt betekent niet dat ons platform minder goed presteert.” In het eerste kwartaal van dit jaar stonden panden op Immoweb gemiddeld zes procent langer te koop dan het jaar ervoor.

Volgens Immoweb hebben in één jaar tijd 1 miljoen Belgen gebruikgemaakt van de nieuwe schattingstool.

Derriks beweert dat de omzetgroei grotendeels te danken is aan deze nieuwe dienst. Particulieren kunnen gratis hun huis of appartement laten schatten op de website van Immoweb. Meer dan een miljoen Belgen hebben in iets meer dan een jaar van deze schattingstool gebruikgemaakt, aldus Derriks.

Negen op de tien Belgen doen dit uit nieuwsgierigheid. Maar de overige tien procent, degenen die hun woning willen verkopen, zijn zeer waardevol voor makelaars. Zij betalen Immoweb abonnementsgeld om hun logo vermeld te krijgen in de schattingstool. Sinds vorig jaar biedt Immoweb makelaars ook de mogelijkheid van “gekwalificeerde afspraken” aan. Als een gebruiker aan het einde van het schattingsproces geen makelaar kiest, stelt Immoweb drie mogelijke makelaarskantoren voor. Als een makelaar zo’n opdracht binnenhaalt, ontvangt Immoweb een commissie op de verkoop van het pand.

Met de schattingstool heeft Immoweb eindelijk een succesvolle aanvullende dienst voor zijn advertentieplatform gevonden. Eerdere projecten, zoals de huurgarantieverzekering, zijn al stopgezet. Ondanks aanhoudende verliezen wordt Immoweb Financial Services, dat online hypothecaire leningen en brandverzekeringen aanbiedt, voortgezet.

Immoweb heeft nog meer projecten in de pijplijn. Dit najaar wil het de agendatool Plato voor makelaars lanceren. Immoweb profiteert daarbij van de nieuwe eigenaarsstructuur. Sinds 2012 is de website in handen van het Duitse mediabedrijf Axel Springer, dat bekendstaat als uitgever van de tabloid Bild. Toen de Amerikaanse private-equityfirma KKR Axel Springer in 2020 van de beurs haalde, werden alle vastgoedwebsites (naast Immoweb ook de Franse marktleider Se Loger en het Duitse Immowelt) ondergebracht bij de dochteronderneming Aviv. Aviv telt ongeveer 2.000 medewerkers en genereert een omzet van meer dan 500 miljoen euro.

Door de samenwerking binnen Aviv kan Immoweb nu plotseling een beroep doen op 800 specialisten op het gebied van technologie en productontwerp, waarvan er alleen al 60 voor Immoweb werken. Deze bundeling van krachten en financiële middelen maakt het voor Belgische concurrenten nog moeilijker om op te boksen tegen de winstmachine van marktleider Immoweb.

Op dit moment is Immoweb, naast Zimmo dat onlangs Logic-Immo heeft overgenomen, de enige vastgoedadvertentiesite in België die aanzienlijke winsten maakt. Eerder dit jaar lanceerde de Vlaamse makelaarsfederatie CIB de uitdager Spotto, deels uit frustratie omdat Immoweb steeds meer terrein wint op het gebied van de makelaardij, onder andere met de populaire schattingstool

Gratis bestaat niet. Het doel van deze tools is niet om correct te schatten, maar er zit wel een keihard verdienmodel achter. Het resultaat van een dergelijke schatting moet dus met de nodige voorzichtigheid benaderd worden.

Bron: De Tijd

Uitstekende service!

Wij hebben dezelfde dag nog last minute een afspraak kunnen krijgen. Meneer Jessy Nauwelaers was stipt op tijd, op een zeer vlotte en respectvolle manier zijn werk gedaan. Er werd op een vriendelijke en geduldige manier antwoord op al onze vragen gegeven. Ik zou deze uitstekende service aan iedereen aanraden!

Petia Iankova
Petia Iankova 21/11/2023

Goede service

Heel tevreden over de opvolging en de schatting zelf.

Max ST
Max ST 10/03/2023

Tarieven

Hier vindt u onze tarieven

Aanvraag schatting

Vraag hier uw schatting aan