Einde van de Stormloop. Vastgoedmarkt aan de kust kalmeert

Nieuws, West-Vlaanderen

Einde van de stormloop: Vastgoedmarkt aan de kust kalmeert

Uit de recente Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat blijkt dat de prijzen van vastgoed aan de kust in 2022 stabiel zijn gebleven. Volgens notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, is de drukte op de vastgoedmarkt aan de kust voorlopig voorbij en hebben we zelden zo’n daling meegemaakt.

In vergelijking met 2021 is het aantal vastgoedtransacties aan de kust in 2022 met 14,3 procent gedaald. De stijgende rentevoeten spelen volgens Van Opstal geen grote rol. Voor kustvastgoed is de rente minder belangrijk, aangezien mensen die een tweede verblijf kopen meestal geen krediet nodig hebben. Het consumentenvertrouwen speelt echter wel een belangrijke rol. Bovendien was de eerdere drukte op de vastgoedmarkt aan de kust grotendeels emotioneel gedreven, als reactie op de lockdown. Mensen zochten naar een plek waar ze tot rust konden komen en eventueel vanuit huis konden werken.

Volgens Van Opstal wordt de afnemende vraag naar kustvastgoed enigszins gecompenseerd doordat mensen na recente negatieve verhalen in de financiële sector op zoek zijn naar zekerheid en veiligheid, wat in het voordeel is van vastgoed.

De dalende trend zette zich voort in het eerste kwartaal van 2023, met een extra daling van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van Opstal waarschuwt dat we alert moeten blijven. Hoewel we kunnen stellen dat de piek voorbij is en we weer op het niveau van vóór de coronacrisis zitten, met 2019 als referentiepunt, moeten we de komende maanden nauwlettend volgen of deze trend aanhoudt.

Gemiddeld geprijsd

In vergelijking met 2021 zijn de prijzen nagenoeg stabiel gebleven. Er was een lichte afname van 0,7 procent, terwijl de prijzen in de vijf voorgaande jaren altijd stegen. Van Opstal benadrukt echter dat de stabiliteit van de vastgoedprijzen genuanceerd moet worden, omdat er grote verschillen zijn tussen gemeenten.

De gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust bedroeg in 2022 €295.124. Er zijn aanzienlijke prijsverschillen tussen gemeenten, waarbij de gemiddelde prijs van een appartement varieerde van €167.630 in Westende tot €650.336 in Knokke.

De gemiddelde prijs voor een appartement op de dijk was in 2022 €347.580. Ook hier zijn er grote prijsverschillen, afhankelijk van de locatie. In Westende bedraagt de gemiddelde prijs €206.168, terwijl deze in Knokke-Heist €1.008.685 is.

Bron: De Tijd

Uitstekende service!

Wij hebben dezelfde dag nog last minute een afspraak kunnen krijgen. Meneer Jessy Nauwelaers was stipt op tijd, op een zeer vlotte en respectvolle manier zijn werk gedaan. Er werd op een vriendelijke en geduldige manier antwoord op al onze vragen gegeven. Ik zou deze uitstekende service aan iedereen aanraden!

Petia Iankova
Petia Iankova 21/11/2023

Goede service

Heel tevreden over de opvolging en de schatting zelf.

Max ST
Max ST 10/03/2023

Tarieven

Hier vindt u onze tarieven

Aanvraag schatting

Vraag hier uw schatting aan