De afschaffing van de renovatieverplichting van residentiële gebouwen in Vlaanderen
Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen
Sinds 1 januari 2023 geldt er een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, waaronder eengezinswoningen en appartementen.
Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 worden aangekocht met een EPC-label E of F, moeten binnen een bepaalde termijn gerenoveerd worden naar minstens label D. Deze renovatie moet plaatsvinden binnen een vastgestelde periode na aankoop of een andere vorm van eigendomsoverdracht.
Wat betekent dit concreet?
Nieuwe eigenaars van woningen met een hoog energieverbruik (EPC-label E of F) zijn verplicht om hun woning binnen 5 jaar na aankoop, overdracht, of het vestigen van erfpacht/opstalrecht energetisch te renoveren tot minstens EPC-label D. Dit moet worden aangetoond met een nieuw EPC.
De renovatieplicht is van toepassing bij:
- Het verlijden van authentieke aktes bij een notariële eigendomsoverdracht, zoals een aankoop of schenking.
- Het vestigen van een opstalrecht of erfpacht.
- De feitelijke situatie op het moment van de eigendomsoverdracht: als de woning een residentiële bestemming heeft op dat moment, geldt de verplichting, ongeacht toekomstige plannen met het pand.
Belangrijke punten:
- De verplichting geldt per akte: bij doorverkoop binnen de termijn van 5 jaar moet de nieuwe eigenaar voldoen aan de resterende renovatietermijn.
- De renovatieplicht is van toepassing op individuele wooneenheden (bijvoorbeeld een appartement), maar niet op collectieve delen van een gebouw zoals gemeenschappelijke daken of verwarmingsinstallaties.
- De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van de authentieke akte of het vestigen van erfpacht/opstalrecht.
Voorbeeld: Als de akte wordt verleden op 1 februari 2024, moet de renovatie uiterlijk op 1 februari 2029 afgerond zijn.
Wijzigingen in het Vlaamse regeerakkoord 2024-2029
In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord zijn enkele aanpassingen van de renovatieverplichting aangekondigd:
- De renovatieverplichting blijft beperkt tot EPC-label D. Een verdere aanscherping, zoals oorspronkelijk gepland vanaf 2028, wordt geschrapt.
- De termijn voor renovaties wordt verlengd van 5 naar 6 jaar. Dit geldt ook voor de aanlevering van bewijsstukken bij ingrijpende energetische renovaties (IER).
- Er wordt een genuanceerd handhavingskader uitgewerkt voor residentiële gebouwen.
Deze wijzigingen moeten nog in de wetgeving worden opgenomen. Tot die tijd blijft de huidige regeling van kracht.
Toekomstige energienormen na 2030
Naast de renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars geldt vanaf 1 januari 2030 een nieuwe energienorm. Deze norm wordt een onderdeel van de minimale woningkwaliteitsnormen. Vanaf dat moment moeten verhuurde woningen aan een maximaal EPC-label voldoen, dat stapsgewijs strenger wordt.
Een versoepeling van de verplichting is een correctere benadering. De verplichting blijft op een niveau D. Dit is vlug realiseerbaar.