Nieuw systeem voor de verlaging van de registratierechten

vergrootglas zoekertjeHet ging al een tijdje in de lucht.  Het systeem van het klein beschrijf staat onder druk.  Het klein beschrijf heeft recht op vermindering van de registratierecht van de aankoop van de enige gezinswoning.  De koper betaalt dan slechts 5% i.p.v. aankoopkosten.

De bepalende factor is dit geheel is het basis kadastraal inkomen en het aantal kinderen ten laste.  De magische drempel is 745 euro, gebaseerd op een K.I. met referenties in 1975.

Recent heeft VLABEL al het een en ander gewijzigd, waarbij ze voor de akte een controle uit oefende, om er zeker van te zijn dat het klein beschrijf wel terecht is toegekend.  Soms vergeten eigenaars bepaalde verbouwingen en wijzigingen spontaan te melden aan de fiscus.

Ook al is het K.I. dan toch slechts 745 euro, was er nog steeds een risico op een herziening en hoog beschrijf.

Dit zal tot de verleden tijd behoren.

Slechts 1 tarief van 7% voor de aankoop van de enige gezinswoning.  Is de aankoopprijs lager dan 200.000 (220.000 is bepaalde gebieden), heeft u recht op een bijkomende korting van 5.600 euro.

De nieuwe regeling zou in de zomer van 2018 van kracht zijn.  De vraag is hoeveel kopers hun aankoop gaan uitstellen, of juist versnellen om nog van het oude systeem te profiteren, wat in bepaalde situaties gunstiger.

De vastgoedmakelaars en notarissen zullen ongetwijfeld overstelpt worden met vragen, waarop ze zelf voorlopig het antwoord niet kennen.  Deze onduidelijkheid is nooit gunstig.