vergrootglas zoekertjeHet ging al een tijdje in de lucht.  Het systeem van het klein beschrijf staat onder druk.  Het klein beschrijf heeft recht op vermindering van de registratierecht van de aankoop van de enige gezinswoning.  De koper betaalt dan slechts 5% i.p.v. aankoopkosten.

De bepalende factor is dit geheel is het basis kadastraal inkomen en het aantal kinderen ten laste.  De magische drempel is 745 euro, gebaseerd op een K.I. met referenties in 1975.

Lees meer

Voortaan baseert de fiscus zich op de verkoopprijzen van woningen om het kadastraal inkomen te actualiseren. Dat is een manier om eindelijk meer rechtvaardigheid te brengen in de vastgoedbelastingen.

Dat de fiscus zich baseert op verouderde gegevens - het kadastraal inkomen van een pand - om allerlei vastgoedbelastingen te heffen is een van de grote onrechtvaardigheden in ons belastingsysteem. Op het kadastraal inkomen wordt de onroerende voorheffing berekend en het is ook de basis voor het belasten van de inkomsten uit niet-professionele verhuur in de personenbelasting.

Lees meer

Belgische spaarders zijn vertrouwd met vastgoed omdat ze vaak een huis bezitten. Maar beleggen in vastgoed is nog iets anders. Dat kan rechtstreeks door een stuk van je spaargeld in een tweede woning te steken en die te verhuren. Daar komt heel wat bij kijken, zoals een huurder vinden, hopen dat hij tijdig betaalt en het pand onderhouden. Je kan dat uitbesteden aan een kantoor, maar dan blijft er van je rendement weinig over.
Vastgoedaandelen zijn een goed alternatief. Ze zijn relatief veilig, hun investeringen zijn gespreid over veel panden en ze bieden een goed dividend. Gereglementeerde vastgoedaandelen zijn de meest voor de hand liggende keuze: het aanbod is ruim en ze zijn redelijk liquide en transparant. Verder is er een beperkte keuze aan vastgoedfondsen en ETF's of trackers die vastgoedindexen volgen, al bestaat er nog altijd geen Belgische vastgoed-ETF. Wie van iets meer risico houdt, kan ook beleggen in projectontwikkelaars.
Ik ken geen enkel land waar particulieren meer belangstelling hebben voor vastgoed dan België.

De meeste vastgoedgroepen die in Brussel noteren, zijn gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv's), de opvolgers van de vastgoedbevaks. Zo zijn er 17. Zoals hun naam doet vermoeden, zijn ze aan regels onderworpen. Dat heeft een dubbel doel: vermijden dat het bedrijf te veel risico neemt en te veel eieren in één mand legt, en de aandeelhouder een behoorlijk dividend bezorgen.

Strenge regels
Zo verbiedt de wetgever dat een gvv meer dan 20 procent van haar kapitaal investeert in één actief, zij het een kantoorgebouw, magazijn, bejaardentehuis, winkel of studentenhome. Ook mag het vehikel niet meer dan 20 procent verhuren aan dezelfde (rechts)persoon. Vooral voor kleinere gvv's met een beperkte portefeuille is het niet evident daaraan te beantwoorden. De toezichthouder FSMA kan daarom een uitzondering op die regel toestaan.
Dat is het geval voor Vastned Retail, dat 21,4 procent van zijn panden verhuurt aan de kledingketen H&M. Zo'n vrijstelling is wel tijdelijk en intussen mag de schuldgraad niet boven 33 procent stijgen. De algemene regel is dat de schuldenlast onder 65 procent van de waarde van de activa blijft. De meeste gvv's zijn strenger voor zichzelf en houden zich aan een 60 procent-limiet.
Een gvv kan niet al haar winst investeren, want ze moet elk jaar minstens 80 procent van het operationeel resultaat uitkeren. Mede daardoor zijn de gvv's uitstekende dividendbetalers: de huurinkomsten genereren een vrij constante omzet, waardoor het grootste deel van de winst gegarandeerd is.

Bron: www.tijd.be

shutterstock 53218336Vanaf 1 oktober 2017 wordt de Vlaamse energielening uitgebreid. Een energielening kan je afsluiten bij een energiehuis. Met een energielening kunt je werken financieren waardoor je energie zal besparen in je woning, o.a. voor de investering in isolatie, nieuwe ramen, een nieuwe verwarmingsinstallatie of zonnepanelen. Je kan vanaf 1 oktober maximaal 15.000 euro lenen in plaats van 10.000 euro. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van acht jaar in plaats van vijf jaar voorheen. De intrest bedraagt 2% voor de algemene doelgroep. Opgelet: je kan nog tot eind 2018 een energielening afsluiten.

Uitbreiding voor sociale doelgroep

Wie behoort tot de sociale of kwetsbare doelgroep kan een energielening afsluiten aan 0% rente (of renteloos). Tot deze doelgroep behoren o.a. de beschermde afnemers, gezinnen die een verhoogde tegemoetkoming krijgen van het ziektefonds, gezinnen met een laag inkomen…

Voor deze doelgroep werd de lening ook uitgebreid van 10.000 naar 15.000 euro en af te betalen op  10 jaar tijd.  Ook na 1 januari 2019 blijft deze lening bestaan voor deze doelgroep.

Indien je je woning verhuurt via een SVK (Sociaal Verhuurkantoor) kan je ook renteloos lenen op 10 jaar.

Uitbreiding voor verenigingen

Energiehuizen kunnen nu ook aan niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen lenen (scholen, ziekenhuizen, VZW’s,….). De intrest bedraagt 1% met een looptijd van 10 jaar. Er kan maximaal 15.000 euro ontleend worden. 

Meer informatie over de energieleningen vind je hier.

Wie vastgoed geschonken krijgt en dat vervolgens verhuurt of energiezuiniger maakt, kan een deel van de eerder betaalde schenkbelasting terugvorderen. Kan u ook profiteren van deze extra korting en wat moet u er voor doen?

Lees meer

Geraardsbergen heeft het gemeentelijk reglement goedgekeurd dat het conformiteitsattest in de stad "veralgemeend invoert". Dat houdt in dat het attest verplicht wordt voor alle woningen die verhuurd worden, te huur worden gesteld, of ter beschikking worden gesteld als hoofdverblijfplaats of als studentenverblijf. Huisvesting voor seizoensarbeiders of repetitielokalen vallen bijvoorbeeld niet onder het toepassingsgebied van het conformiteitsattest.

Lees meer

Historisch overzicht van de index

De ABEX index sinds 1914

Jaar | Mei | November

2016 750 –

2015 744 744
2014 744 745

In welke Vlaamse gemeenten is een appartement het duurst en in welke het goedkoopst? Een overzicht.

Wie met een beperkt budget een appartement zoekt is zeker niet aan het juiste adres in Knokke-Heist. Daar bedraagt de mediaanprijs 375.000 euro. Ook in De Pinte en Laarne zijn de prijzen aan de hoge kant. Een appartement kost in die gemeenten respectievelijk 327.000 euro en 319.000 euro.

Wie een koopje wilt doen kan overwegen om te verhuizen naar Tielt en Hamont-Achel. In die gemeenten klokt de mediaanprijs van een appartement af op respectievelijk 97.500 euro en 125.000 euro. Lichtervelde vervolledigt de top 3 met een mediaanprijs van 130.000 euro.

Lees meer

Nieuwe abex index d.d. 01/11/2014 : 745

Het Vlaamse regeerakkoord van eind juni heeft ook duidelijkheid gebracht in een voor de immobranche actueel dossier: de woonbonus. De nieuwe Vlaamse regering heeft beslist de woonbonus aan te houden, maar verlaagt het fiscaal voordeel. Die beslissing heeft gevolgen op meerdere vlakken.

Voor alle duidelijkheid: de wijziging in de woonbonus treedt ten vroegste in voege vanaf 1 januari 2015. Voor wie eerder een hypothecaire lening afsluit, blijft alles bij het oude. Dat feit alleen al, zal tot een kleine piek in het aantal vastgoedtransacties leiden. Wie plannen heeft om een woning te kopen, zal die versnellen om toch nog het maximale fiscale voordeel te genieten.

Lees meer